achtergrond & begeleiding

Terugblik® is gebaseerd op Lifereview en maakt gebruik van de nieuwste inzichten in de wijze waarop ons geheugen werkt. Robert Butler, een Amerikaanse psychiater, onderzoeker en psychoanalyticus, heeft in de jaren ’60 de basis gelegd voor het idee dat life review (letterlijk: terugkijken op de eigen levensloop) een natuurlijk proces is dat bijdraagt aan iemands identiteit en zelfverwerkelijking. Door je zelf de tijd te gunnen om achterom te kijken krijg je zicht op wat jou drijft en inspireert.

Je krijgt uitleg over de werking van het geheugen en daarmee handvatten aangereikt om op allerlei manieren naar je ervaringen te kijken. Je brengt ordening en structuur aan en gaat als vanzelf het lijntje doortrekken naar de toekomst. Om met Kierkegaard te spreken: het leven dient achterwaarts begrepen te worden en voorwaarts geleefd.

De Terugblik workshops geven je de gelegenheid om de balans op te maken en met nieuwe inzichten naar je toekomst te kijken.

een reis in vijf workshops

Terugblik® bestaat uit vijf workshops die je voorbereid aan de hand van een aantal opdrachten. Tijdens de workshops bespreken we die opdrachten en krijg je achtergrond informatie aangereikt. Om je alvast een voorproefje te geven...

We beginnen bij het begin:

 • Wat is het verhaal achter jouw (voor)naam?
  Voornamen hebben een eeuwenlange traditie, die de laatste vijftig jaar enorm veranderd is. Aan je voornaam kun je vaak de periode waarin je geboren bent aflezen, maar ook je sociale herkomst. En wist je dat je mensen met dezelfde voornaam meteen al een stuk aardiger vindt? En dat je voornaam ook je keuzes beïnvloedt? Ik zal je uitleggen hoe dat zit.
 • En hoe zit het met je achternaam?
  Heb je die aan je kinderen doorgegeven? Kom je uit een beroemd en eeuwenoud geslacht? Of werd je met je naam gepest? Wat betekent jouw naam voor jou?
LR1501-at-the-beach_rot2degr_C1.jpg

En voor het vervolg:

 • Waar heb je gewoond en hoe heeft dat je leven bepaald?
 • Welke keuzes heb je voor gestaan en wat kun je daar van leren?
 • Zijn je keuzes maatschappelijk begrensd geweest of juist opgelegd door je omgeving?
 • Wie hebben je geholpen?
 • Wie zijn jouw helden?
 • En voor wat voor mensen heb je een allergie?
 • Hoe kom je daar eigenlijk achter?

Kortom:

 • Wat is jouw verhaal en wat zijn jouw drijfveren?

Jouw leven speelt de hoofdrol en je begeleider heeft de kennis en (levens)ervaring om je een boeiende en leerzame reis te bieden.


Terugblik® is ontwikkeld door Marguerite de Jonge voor LifeReview, bureau voor training en levenslooppschologie. LifeReview biedt trainingen, coachingstrajecten, workshops en lezingen.


Ik was echt enthousiast over je originele programma, je manier van lesgeven, je mooie map en al het verzamelde materiaal!
— A. van Velzen, ZH